ENG | SLO

Zanimivosti

NA INŠTITUTU ZA MOČNOSTNO ELEKTROTEHNIKO SMO PREDANI INOVACIJAM

NA INŠTITUTU ZA MOČNOSTNO ELEKTROTEHNIKO SMO PREDANI INOVACIJAM

NA INŠTITUTU ZA MOČNOSTNO ELEKTROTEHNIKO SMO PREDANI INOVACIJAM

Člani IME so se 9. 10. 2019 udeležili srečanja inovativnih na področju energetike v Sloveniji.

Na »think-tank« srečanju inovativnih, so mednarodni gostje spregovorili o drznih trendih energetskih rešitev. Premierno so izpostavili:

 • novosti japonsko-slovenskega projekta NEDO in 5 novih funkcionalnosti omrežij,
 • primer prvega samooskrbnega otoka Porto Santo (Renault),
 • in praktični pristop, kako se pametno lotiti inovativnosti ter digitalizacije.

Med govorci je bil tudi prof. dr. Gorazd Štumberger, ki je predstavil eno od petih inovacij prve faze vodilnega mednarodnega projekta za pametna omrežja v Sloveniji – projekta NEDO.

FERI prejel energetsko nagrado Financ za leto 2018

FERI prejel energetsko nagrado Financ za leto 2018

V sklopu 20. Dnevov energetikov je časnik Finance tudi letos razpisal natečaj za energetske nagrade 2018. Naša fakulteta se je na natečaj prijavila s študentskim projektom - električnim dirkalnikom FERI formula - in po mnenju bralcev oz. po številu glasov zmagala!

Časnik Finance v sklopu konference Dnevi energetikov tradicionalno podeljuje energetske nagrade v različnih kategorijah, in sicer za energetsko učinkovito podjetje, energetsko učinkovit projekt in promocijski projekt URE/OVE. Izbor poteka v dveh fazah, v prvi komisija med prijavljenimi projekti izbere finaliste iz vsake kategorije. Ti se uvrstijo v drugi krog, kjer izbor poteka dvotirno: najboljšemu v vsaki kategoriji dodeli eno nagrado komisija, drugo pa bralci s spletnim glasovanjem.

Po številu glasov je v kategoriji promocijski projekt URE/OVE letos nagrado prejela naša fakulteta, in sicer za študentski projekt FERI e-formula. Kot so zapisali na spletni strani je projekt pripomogel h krepitvi zanimanja za tehnične študije. Študenti so skozi delo pridobili tehnična, organizacijska in ekonomska znanja, prav tako pa projekt pomaga pri ozaveščanju, da bistvo elektromobilnosti niso subvencije in v tujini kupljeni električni avtomobili, ampak razvoj gospodarstva, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov in infrastrukturne opreme, ki omogoča njihovo uporabo. 

Nagrado je na včerajšnjem dogodku prevzel izr. prof. dr. Jožef Ritonja, mentor projekta.

Vsem, ki ste se odzvali naši prošnji za glasovanje in nam tako pomagali do zmage, se iskreno zahvaljujemo!

Celoten članek na spletni strani časopisa Finance

Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo

Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo

Študentje FERI so pod mentorstvom izr. prof. dr. Jožef Ritonja izdelali električni dirkalni avtomobil ter tako pridobili tehnična, organizacijska in ekonomska znanja.

Vozilo so predstavili v medijih, na tehničnih in izobraževalnih prireditvah, v Centru varne vožnje na Vranskem, v Racelandu v Krškem, na univerzitetnih in srednješolskih prireditvah in drugje.

Projekt je zbudil zanimanje domačih in tujih podjetij. O različnih vrstah sodelovanja se dogovarjajo s trboveljskim Dewesoftom, podjetjem Emsiso iz Pesnice, družbo ELES, šempetrsko Mahle Letriko, Sitelom iz Ljubljane, podjetjem AVL iz Gradca in Rimcem iz Svete Nedelje na Hrvaškem.

Mariborski študentje pa še niso končali razvoja. Njihov cilj je izdelava vozila, ki bo sposobno avtonomne vožnje. Prijavili so se tudi na tekmovanje Formula Student Kyor Driverless, ki bo letos julija.

Električni dirkalni avto FERI je prijavljen tudi na razpis za energetske nagrade Financ. Vse prijavljene projekte bodo predstavili v Financah 10. aprila, na prvi dan konference Dnevi energetikov.

Projekt pomaga pri ozaveščanju, da bistvo elektromobilnosti niso subvencije in v tujini kupljeni električni avtomobili, ampak razvoj gospodarstva, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov in infrastrukturne opreme, ki omogoča njihovo uporabo. Pripomogel pa je tudi h promociji in krepitvi zanimanja za tehnične študije.

formula-2.jpg#asset:1409

Celoten članek na spletni strani časopisa Finance

Za nami je že 6. tekmovanje v izdelavi e-koles!

Za nami je že 6. tekmovanje v izdelavi e-koles!

V četrtek 11. maja 2017 je potekalo že 6. dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles, ki ga organizira Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru - UM FERI.

Namen tega tradicionalnega tekmovanja je na praktičen in inovativen način spodbuditi zanimanje mladih za tehniko, pridobivanje uporabnih znanj in izkušenj s področja električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa ter splošno ozaveščanje o učinkoviti rabi električne energije. Z dogodkom, ki je potekal pod okriljem Mestne občine Maribor in Energetske agencije za Podravje ter pod sponzorstvom podjetij Elektro Maribor d.d. in Nigrad d.d., želijo sodelujoči partnerji širiti splošno ozaveščenost o nujnosti učinkovite rabe energije v prometnem sektorju.

Tekmovanje je potekalo v sklopu 26. Mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika - Power engineering. Letos je sodelovalo šest ekip in sicer dve iz Srednje elektro - računalniške šole Maribor (SERŠ), dve iz Šolskega centra Ptuj ter dve iz Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM.

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah, in sicer v cestni A kategoriji in odprti B kategoriji.

Pri kategoriji A se je ocenjevala:

 • višina porabljenih sredstev,
 • tehnične karakteristike,
 • izvirnost,
 • premagovanje strmine (Cesta za tremi ribniki),
 • premagovanje razdalje (Hipodrom Kamnica) in
 • spretnostna vožnja (poligon na Trgu Svobode).

V kategoriji B se je ocenjevalo le izvirnost ter praktične preizkuse (strmina, razdalja in spretnostna vožnja).

Rezultati so naslednji:

KATEGORIJA A

 • 1. mesto: ekipa Fast & FERIous (UM FERI)
 • 2. mesto: ekipa Kabelj (ŠC Ptuj)
 • 3. mesto: ekipa Atomnius (ŠC Ptuj)

KATEGORIJA B

 • 1. mesto: ekipa Qulbix (UM FERI)
 • 2. mesto: ekipa e-SERŠ (SERŠ MB)
 • 3. mesto: ekipa Štrom (SERŠ MB)

V sklopu tekmovanja je potekal dogodek E-mobilnosti, ki ga je s pozdravnim nagovorom otvoril prodekan za izobraževalno dejavnost UM FERI prof. dr. Bojan Grčar. Prav tako je zbrane nagovoril tudi podžupan MOM Saša Pelko in preizkusil enega izmed koles. Na dogodku E-mobilnost, smo prvič predstavili tudi električno formulo, ki jo je ekipa petnajstih študentov izdelovala oz. pripravljala od začetka meseca decembra. Šasijo so fantje dobili od kolegov iz Fakultete za strojništvo, natančneje od ekipe UNI MB GPE, sami pa so jo predelali in prilagodili za električni pogon ter poskrbeli za prenovo zavornega sistema, prenos moči od motorja na zadnja kolesa ter razporeditev, pritrditev in povezavo motorja, baterije ter ostalih komponent. 

ČESTITAMO EKIPAM VSEM SODELUJOČIM PARTNERJEM PA SE ZAHVALJUJEMO ZA SODELOVANJE!

Foto: Patrik Rek

Strokovna absolventska ekskurzija "Energetika 2014"

Strokovna absolventska ekskurzija "Energetika 2014"

Kaprun-Salzburg-Stuttgart-Nuernberg-Erlangen-Amberg-Passau, 15. - 18 junij 2014

Utrinki iz strokovne absolventske ekskurzije "Energetika 2014" absolventov magistrskega programa Elektrotehnika, smer Močnostna elektrotehnika.

Strokovna absolventska ekskurzija "Energetika 2013"

Strokovna absolventska ekskurzija "Energetika 2013"

Avstrija, Nemčija, Češka, 16. - 21. junij 2013

Utrinki iz strokovne absolventske ekskurzije "Energetika 2013" absolventov magistrskega programa Elektrotehnika, smer Močnostna elektrotehnika.