SL EN

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerza v Mariboru

Mariborski študentje razvijajo avtonomno vozilo

Študentje FERI so pod mentorstvom izr. prof. dr. Jožef Ritonja izdelali električni dirkalni avtomobil ter tako pridobili tehnična, organizacijska in ekonomska znanja.

Vozilo so predstavili v medijih, na tehničnih in izobraževalnih prireditvah, v Centru varne vožnje na Vranskem, v Racelandu v Krškem, na univerzitetnih in srednješolskih prireditvah in drugje.

Projekt je zbudil zanimanje domačih in tujih podjetij. O različnih vrstah sodelovanja se dogovarjajo s trboveljskim Dewesoftom, podjetjem Emsiso iz Pesnice, družbo ELES, šempetrsko Mahle Letriko, Sitelom iz Ljubljane, podjetjem AVL iz Gradca in Rimcem iz Svete Nedelje na Hrvaškem.

Mariborski študentje pa še niso končali razvoja. Njihov cilj je izdelava vozila, ki bo sposobno avtonomne vožnje. Prijavili so se tudi na tekmovanje Formula Student Kyor Driverless, ki bo letos julija.

Električni dirkalni avto FERI je prijavljen tudi na razpis za energetske nagrade Financ. Vse prijavljene projekte bodo predstavili v Financah 10. aprila, na prvi dan konference Dnevi energetikov.

Projekt pomaga pri ozaveščanju, da bistvo elektromobilnosti niso subvencije in v tujini kupljeni električni avtomobili, ampak razvoj gospodarstva, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov in infrastrukturne opreme, ki omogoča njihovo uporabo. Pripomogel pa je tudi h promociji in krepitvi zanimanja za tehnične študije.

formula-2.jpg#asset:1409

Celoten članek na spletni strani časopisa Finance

< Nazaj na seznam