SL EN

50. PODELITEV NAGRAD PROF. DR. VRATISLAVA BEDJANIČA

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je 23. junija 2021 potekala podelitev nagrad prof. dr. Vratislava Bedjaniča za izjemna akademska dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije. Nagrade so podeljevali za zaključna dela za leto 2020.

Nagrade se podeljujejo že od leta 1970 dalje, do danes pa je nagrada pridobila ugledno prepoznavnost. Vključno z letom 2020 je bilo podeljenih 300 nagrad – od tega 168 nagrajencem iz ljubljanske, 68 iz mariborske in 64 iz drugih univerz. Podeljene so bile za: 58 doktoratov znanosti, 90 znanstvenih magisterijev, 13 magistrskih del po bolonjskem programu in 139 diplomskih del. Večina od nagrajencev so danes ugledni raziskovalci, univerzitetni profesorji, gospodarstveniki in strokovnjaki z mednarodnim ugledom v evropskih in svetovnih strokovnih združenjih.

Vsakoletna podelitev Bedjaničevih nagrad, ki jo izmenjujoče organizirata Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pod sponzorstvom slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED, s tem ne ohranja samo lik prof. dr. Boruta Bedjaniča, ampak tudi mnogih drugih učiteljev in mentorjev, ki vsakoletno popeljejo nove generacije v perspektivne gospodarske panoge. Na prireditvi so se spomnili tudi lani preminulega Bedjaničevega učenca in enega njegovih prvih sodelavcev, prof. dr. Antona Ogorelca, ki je bil eden izmed glavnih pobudnikov ustanovitve t.i. Bedjaničevih nagrad.

Letošnje jubilejne, 50. prireditve se je udeležil tudi sin prof. dr. Vratislava Bedjaniča, gospod mag. Borut Bedjanič. Nagrajence, mentorje in ostale goste je nagovoril z ganljivim govorom, v katerem je poudaril, da je vesel, da se 50. jubilejna podelitev nagrad odvija ravno v Mariboru, kjer je njegov oče obiskoval gimnazijo. Nagrajencem je zaželel vse najboljše in poudaril, da vsaka generacija nagrajencev gradi svoje znanje na ramenih učiteljev, kar je potrebno še posebej spoštovati.

Komisija za nagrade prof. dr. Vratislava Bedjaniča v sestavi prof. dr. Marko Čepin, prof. dr. Danjel Vončina, izr. prof. dr. Boštjan Polajžer, izr. prof. dr. Aleš Hace, dr. Boris Žitnik in prof. dr. Maks Babuder, je letos podelila eno nagrado za doktorsko disertacijo in dve nagradi za pridobitev naslova magistra. Nagrade sta podelila predsednik sponzorja slovenskega združenja CIGRE-CIRED, gospod mag. Marko Hrast in predsednik Komisije za podeljevanje nagrad, prof. dr. Maks Babuder.

Nagrado za doktorsko disertacijo je prejel dr. Mitja Kolenc (mentor: prof. dr. Matej Zajc, somentor: prof. dr. Nermin Suljanović) s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za delo KOMUNIKACIJSKI SISTEMI ZA SPREMLJANJE PODATKOV O RAZPRŠENIH VIRIH ENERGIJE.

Nagrado za pridobitev naslova magistra sta prejela:

  • Rok Rečnik, mag. inž. el. (mentor: prof. dr. Gorazd Štumberger, somentor: dr. Primož Sukič) s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru za delo DOLOČANJE NAPOLNJENOSTI BATERIJ Z UPORABO UMETNEGA NEVRONSKEGA OMREŽJA in
  • Mitja Garmut, mag. inž. el. (mentor: izr. prof. dr. Martin Petrun, somentor dr. Simon Steentjes) s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru za delo PRIMERJAVA RAZLIČNIH TOPOLOGIJ STATORJEV ZA BREZKRTAČNE ENOSMERNE (BLDC) MOTORJE.

Iskreno čestitamo!

Foto: Atena Bošnjak

< Nazaj na seznam